top of page

Meer energie in 2023 met gezonde voeding

Heb je vaak een opgeblazen buik na het eten, ben je vermoeid of slaap je slecht? Dan wordt het echt eens tijd dat jij jezelf op nummer 1 en van die klachten afkomt!


Ik ga je vertellen hoe je van jouw buik- of andere lichamelijke klachten afkomt en meer energie krijgt door een gezond en volwaardig orthomoleculair voedingspatroon. Uiteraard met handige tips en tricks zodat je direct aan de slag kunt met de eerste stap als je het leuk vindt! En ze zijn nog gratis ook.


Jarenlang heb ik met buikklachten gelopen. Soms kon ik dagen niet zitten of staan van de pijn. Nu, heel wat kennis verder help ik vrouwen (en soms mannen) met als doel de regie over je eigen gezondheid te nemen. Bij mij was het een ei-intolerantie die niet ontdekt werd bij de huisarts maar wel zorgde voor veel lichamelijke problemen, zoals het niet kunnen afvallen. Ik stopte voornamelijk met ei eten, ging orthomoleculair eten en viel 10kg af. Ik voelde me een stuk energieker en ging me verdiepen in de voedingsleer.







Wat doe ik als orthomoleculair voedingstherapeut? Als orthomoleculair therapeut kijk ik naar het totaalplaatje. Het hele verhaal wat je te vertellen hebt, van kinds af aan. Ik geloof dat iedereen andere behoeftes heeft en dit ook afhankelijk is van hoe je leeft en wat je belangrijk vindt. Geen honger lijden, geen extreme fodmap perikelen, geen stress en wel nog steeds lekker kunnen genieten van eten en drinken. Dat doe ik immers ook!

In de orthomoleculaire voedingsleer streef je naar optimale gezondheid en niet alleen naar het genezen van ziektes.

Orthomoleculaire voeding

Een orthomoleculair voedingspatroon heeft een aantal basis voorwaarden. Natuurlijk is het goed om dit op jouw situatie op maat te laten maken, maar wanneer je deze basis nastreeft, dan is het halve werk al gedaan.

Koolhydraten – Vetten – Eiwitten balans Doordat er zoveel geroepen wordt over voeding raak je het spoor soms bijster. Word je nou dik van koolhydraten of zijn ze juist de brandstof in je lichaam? Per persoon verschilt de verdeling van gewenste macronutriënten (koolhydraten/eiwitten/vetten). Over het algemeen wil je een balans van 40/30/30. Je hebt dus wel echt koolhydraten nodig! Het venijn zit ‘m in de soort koolhydraten. Laat in ieder geval de ‘snelle’ koolhydraten staan zoals chips, witte pasta’s en vruchtensappen. Kies voor de gezondere varianten zoals groenten, fruit, zilvervliesrijst en volkoren pasta.


Juiste vetzuurbalans Het is belangrijk dat je voldoende juiste vetten binnen krijgt om te zorgen dat onder andere de opname in je cellen optimaal blijft en je hormonen worden aangemaakt. Je hebt onverzadigde en verzadigde vetzuren. Voor de verzadigde vetzuren zijn we de laatste tijd een beetje bang gemaakt, maar net zoals bij de koolhydraten zijn ze niet over 1 kam te scheren. Af en toe een beetje roomboter bijvoorbeeld is veel beter dan elke dag margarine op brood (wat ontzettend bewerkt is). En laat dan de chips, koek en snoep staan, om vervolgens volop te kiezen voor de omega 3 vetzuren (deel van de onverzadigde vetzuren); olijfolie, vette vis (makreel), avocado. Dan heb je ook nog omega 6 vetzuren. Deze vallen onder de onverzadigde vetzuren en zijn ontstekingsbevorderend. Heb je dus last van gewrichtsklachten, migraine, brainfog of andere vage klachten, dan loont het om de zonnebloemolie, margarine, pinda’s te laten staan. Sowieso goed natuurlijk voor een optimale gezondheid.


Voldoende essentiële eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen en voedingsstoffen van het lichaam. Zonder eiwitten zou jij niet bestaan. Denk aan spierherstel, aanmaak neurotransmitters, spijsvertering, afweersysteem en nog talloze andere processen waarbij eiwitten betrokken zijn.


Er zijn 3 soorten eiwitten; essentiële, niet-essentiële en semi-essentiële. De essentiële eiwitten worden niet aangemaakt in je lichaam en moet je dus uit je voeding halen. Wanneer je een gevarieerd voedingspatroon aanhoudt, dan zul je ze vast en zeker binnenkrijgen. In plantaardige voeding zitten wel iets minder essentiële eiwitten en zul je je goed moeten verdiepen in welke voeding voor jou effectief is. Er wordt veel onderzoek gedaan naar hoeveel eiwitten je nodig hebt. Dit is per persoon weer verschillend. Hoe oud ben je, hoe vaak sport je, wat is je verbranding. Daarom is een intake zo ontzettend belangrijk.


Voeding met voldoende vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen noem je micronutriënten. Tegenwoordig zit dit nog maar weinig in onze voeding en moet je veel en gevarieerd eten om aan je dosis te komen. Zonder juiste begeleiding is dit erg lastig. Door bewerking van producten gaan er veel stoffen verloren. Zo ook in de keuken door het bakken en koken. Probeer eens je eten te stomen (stoommandje kost een paar euro), hierdoor blijven de voedingsstoffen behouden en is de smaak niet verloren gegaan in het kookwater.


Probeer dan ook eens te kiezen voor biologisch en zoveel mogelijk onbewerkt. Je lever is immers elke keer zo hard aan het werk om al die pesticiden af te breken in je lichaam en niet iedereen kan dat volledig waardoor (vage) klachten ontstaan.


Beperk gluten en zuivel

Iets waar veel cliënten bij mij op reageren zijn gluten en zuivel. Gluten zijn helaas zo bewerkt geraakt dat je darmwand er open door gaat staan en van alles toelaat waar je lichaam op reageert. Grote eiwitten die niet zijn afgebroken en ziekteverwekkers die er doorheen schieten. Je afweersysteem loopt achter de feiten aan en intoleranties ontstaan sneller op deze manier. Een leaky gut heet dat ook wel en dat wil je liever voorkomen. Om lactose te verteren heb je spijsverteringsenzymen nodig die we vaak niet voldoende aanmaken. Het resultaat? Eczeem of buikklachten. Kies eens voor quinoa, gierst of bulgur en kokosyoghurt of rauwe melk. Varieer en kijk wat jij lekker vindt.


Gratis tips om direct mee aan de slag te gaan En dan nu wat tips die je direct kunt toepassen. Het hoeft niet allemaal in 1 keer, maar probeer het stapje voor stapje. En elke bewuste keuze is een gezonde keuze zeg ik altijd! Ook als dat af en toe een pizza is of een lekker stuk chocolade. Overigens is pure (bio)cacao dan weer erg goed!

1. Voldoende (kokos)water drinken

2. Goed kauwen en rustig zitten tijdens het eten

3. Ontbijten wanneer je trek krijgt

4. Mediteer/yoga (bewezen dat het goed is voor de spijsvertering)

5. Pas stapje voor stapje toe en verander niet al je maaltijden in 1 keer

6. Ga elke ochtend naar buiten en wandel voordat je ontbijt (zonnestralen zijn bonus!)

7. Kies een dagdeel in de week dat je gezond eten gaat preppen

8. Kies voor seizoen groenten en haal ze vers op de markt of bij de Turkse supermarkt

9. Slechte nachtrust? Drink thee met valeriaan voor het slapen gaan.


En ik help je natuurlijk ook graag met een mooie bloedtest die je vitamines/mineralen tekorten, intoleranties en meer aantoont of een (gratis) kennismaking om te zien wat ik voor jou kan betekenen. Maar blijf alsjeblieft niet langer met klachten rondlopen, daar is het leven veel te kort voor!


Veel geluk en wellicht tot snel. Boek hier je gratis kennismaking!


Liefs, Anouk

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page