top of page

Hoe houd je je bloedsuikerspiegel stabiel?

2 weken lang heb ik de Freestyle Libre bloedsuiker sensor van Abbott in mijn arm gehad om talloze testen uit te voeren. Hoe houd je je bloedsuikerspiegel stabiel? En wil je weten of fanta óf havermelk een grotere suikerpiek én dip veroorzaakt? Lees dan snel verder! Het is namelijk niet wat je denkt!


Freestyle libre 2 sensor
Sensor op arm

Het belang van een goede bloedsuikerspiegel Je bloedsuiker is van groot belang wanneer je gezond wilt blijven, gewicht wilt verliezen, je energiek wilt voelen en bij het voorkomen van suikerdips (duizelig/moeten eten/constante honger). Je wilt je bloedsuikerspiegel dus in balans houden en ik zal je vertellen hoe dat werkt.


Bloedsuiker wordt ook wel aangeduid als glucose. Wanneer je iets eet, voornamelijk koolhydraten, wordt dit in je lichaam afgebroken tot glucose. Dit komt vervolgens in je bloedbaan en dient als energie.


Hangry Gaat je bloedsuikerspiegel, door veel (snelle) koolhydraten*, snel omhoog, dan gaat het vervolgens ook weer heel snel omlaag. Die dip zorgt ervoor dat je ‘’hangry’’ wordt, gaat snaaien en continu denkt aan eten. Je hersenen willen namelijk zo snel mogelijk weer de glucose laten stijgen. Gebeurt dit continu, dan raakt er van alles uitgeput. Het hormoon insuline dat vervolgens steeds wordt aangemaakt door je alvleesklier raakt ontregeld. Het resultaat is dat er insulineresistentie ontstaat. Iets wat je graag wilt voorkomen. Tijd om te testen hoe dit bij mij zit!


*Snelle koolhydraten zijn frisdrank, snoep, witte pasta’s, witte rijst etc. Langzame koolhydraten zoals zoete aardappel laten je glucose minder hard stijgen. Dit komt door de vezels.


Bevestigen van de monitor Dat gaat eigenlijk vrij simpel. Ik haal het uit de verpakking, installeer de app op mijn mobiel en druk zo hard als ik kan het apparaatje in mijn arm. Het bevestigt zich met een klein naaldje en ik voel er niets van. Het blijft vastzitten met een pleister en komende weken ben ik super voorzichtig met douchen en aankleden. Het zou zonde zijn als ik niet al mijn testen kan doen haha.


Eerste 3 dagen De eerste 3 dagen leef ik ‘normaal’ en monitor ik hoe mijn bloedsuikerspiegel heen en weer beweegt. Obsessief houd ik ongeveer elk uur mijn mobiel tegen de monitor en registreert het via bluetooth mijn bloedsuiker. Ik schommel heel netjes tussen de 4 en 8 mmol/l. Dit zijn de normale waarden. Een aantal keren zie ik een rode hypo voorbijkomen. Deze wordt geregistreerd wanneer je langer dan 15 minuten onder de 3.9 zit. Een hypo bij een diabetespatiënt kenmerkt zich door zweten, duizelig, koud en gapen. Een hypo bij een gezond persoon wordt vaak zelf opgelost door je lever en alvleesklier. Soms duurt dit wat langer, bijvoorbeeld ’s nachts of wanneer je aan het sporten bent en je hebt langere tijd niets gegeten.


Geen reden voor paniek dus.


Test 1. Nuchter bewegen helpt tegen een suikerpiek én dip na het ontbijten Er wordt gezegd dat wanneer je nuchter beweegt en daarna gaat ontbijten, het helpt om de suikerpiek te reguleren en dus ook daarna de suikerdip. Bewegen stimuleert namelijk de glucose transporteurs en verbetert daardoor de insulinegevoeligheid over de gehele dag.

De eerste dag begon ik direct met mijn ontbijt, 50 gram havermout met vegan eiwitpoeder, zaden, walnoten en blauwe bessen, en de 2e dag startte ik met 30 minuten wandelen (iets wat ik normaal gesproken dagelijks doe) en at daarna rond 09.30 uur mijn ontbijt.Grafiek nuchter bewegen
Nuchter bewegen en dan ontbijten
Grafiek direct ontbijten na wakker worden
Direct ontbijt na wakker worden

Winnaar test 1: op de afbeeldingen zie je dat het nuchter bewegen (tabel links) zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Op de dag dat ik niet bewoog (tabel rechts) zie je een grotere piek en vervolgens weer een lager dal. Ook al reguleert mijn lichaam dat zelf weer, het kost wel meer energie. Let op: het schommelen van je bloedsuikerspiegel is heel normaal!


Test 2. Welk ontbijt is het beste voor een stabiele bloedsuikerspiegel? Vetten en eiwitten zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel omdat het glucose opname remt. Het beste is dus om geen suikerrijk ontbijt te eten zoals enkel havermout. Maar is dat ook zo? Tijd om te testen.


De eerste dag at ik de havermout uit test 1 en de tweede dag at ik hetzelfde maar dan zonder de eiwitpoeder en de derde dag at ik magere kwark met zaden, walnoten, aardbeien en blauwe bessen. Op de vierde dag at ik de kwark maar dan met eiwitpoeder. Op alle dagen heb ik nuchter bewogen.


Grafiek havermout met eiwitpoeder
Havermout met eiwitpoeder
Grafiek havermout zonder eiwitpoeder
Havermout zonder eiwitpoeder
Grafiek kwark zonder eiwitpoeder
Kwark zonder eiwitpoeder


Winnaar test 2. In de onderste tabel zie je de dag van de kwark zonder eiwitpoeder. Veel stabieler dan de havermout. Het maakte niets uit of ik hier eiwitpoeder bij deed of wel. Logisch ook, want kwark bevat al veel eiwitten. Dus meer is niet altijd beter, maar ontbijten met eiwitten en vetten is duidelijk beter dan de koolhydraten van de havermout!


Test 3. Heeft alcohol invloed op mijn bloedsuikerspiegel? Deze kon niet ontbreken natuurlijk. Het weekend brak aan en ik heb lekker wat wijntjes gedronken. Alcohol is suiker en dus zou het invloed moeten hebben op je bloedsuikerspiegel. Maar heeft het ook invloed op de dag er na? Soms voel je je wat katerig, duizelig, moe. Is dat de suikerdip?


Ik besloot het te testen met alcohol tijdens het eten van eiwitten, vetten en koolhydraten en zonder er bij te eten.


Alcohol tijdens diner grafiek
Alcohol tijdens diner (vis BBQ)
Grafiek nacht na alcohol
Nacht na alcohol
Dag na weekend alcohol grafiek
Dag na weekend alcohol


Winnaar test 3. Je ziet in de eerste grafiek dat er weinig gebeurt in de avond. Ik drink alcohol en tegelijkertijd eet ik voornamelijk vis en stokbroodjes (we hadden een vis BBQ). Ok, goed om te weten dat alcohol zo weinig invloed heeft. Altijd iets er bij eten dus! Maar ook dit wist je eigenlijk al. In de 2e grafiek zie je een nachtelijke hypo na het drinken van alcohol de avond er voor zonder eten. In de onderste grafiek zie je de dag na een weekend alcohol. Oeh, dat is confronterend. Hoge pieken en lage dips, maar geen rode vlaggen. Mijn lichaam is hard bezig om het zelf op te lossen.


Conclusie: ja! Het heeft invloed en zeker op de dag er na.


Ben ik gezond? Naast orthomoleculair therapeut werk ik ook bij de Nederlandse Obesitas Kliniek met heel wat artsen. Ik heb al mijn conclusies voorgelegd aan een van de artsen en ik blijk helemaal gezond te zijn. Gelukkig 😉


En dan dé test: zorgt havermelk óf fanta voor een hogere suikerpiek? Kijk maar mee. Grafiek 1 laat de havermelk zien en grafiek 2 fanta. Havermelk stijgt sneller, maar daalt later; pas na 40 minuten. Fanta daalt vervolgens iets sneller; na 30 minuten, maar….


Havermelk
Fanta

Grafiek havermelk
Havermelk
Grafiek fanta
Fanta

Winnaar havermelk/fanta test: ze eindigen bijna hetzelfde, alleen havermelk zorgt toch echt voor een hogere piek (+0.14 mmol/l) en daalt met 0.16 mmol/l. Fanta stijgt met 0.8 mmol/l en daalt met 0.13 mmol/l. Conclusie: van havermelk stijgt je bloedsuiker sneller dan fanta. Interessant he?


Conclusie en samenvatting

  • Nuchter bewegen is gezond

  • Eiwitten en vetten toevoegen aan een maaltijd heeft een positief effect

  • Alcohol heeft meer invloed zonder eiwit- en vetrijke maaltijd er bij

  • Een havermelk cappuccino altijd combineren met wat eten

Overige testen die ik heb gedaan:

  • Bewegen na een maaltijd is gezond

Kleine disclaimer: uiteraard is ieder lichaam anders en wat bij mij werkt, werkt bij jou misschien niet. De een wordt blij van intermittent fasting en de ander wordt voelt zich daar niet goed bij. Ook zijn deze conclusies gebaseerd op 1 of 2 onderzoeken en hebben veel meer processen invloed op je bloedsuikerspiegel zoals stress, het weer en bijvoorbeeld de metingen. Deze heb ik allemaal niet meegerekend. Alle conclusies zijn tevens wel vaker wetenschappelijk onderzocht, dus we kunnen er vanuit gaan dat het over het algemeen werkt. Ook heb ik elke ochtend een glas appelazijn gedronken, iets wat ook helpt bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel.


Hopelijk hebben jullie er iets aan! Ik vond het in ieder geval erg interessant. Welke hack ga jij toepassen om je bloedsuikerspiegel constant te houden?


Liefs, Anouk

71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page