top of page

Wanneer koffie wel en niet goed voor je is

Zelf ben ik de laatste paar maanden een klein beetje aan het experimenteren met koffie drinken en ik vertel je graag waarom en wanneer je moet uitkijken met téveel koffie.


In het kort Koffie zorgt voor een cortisol piek in je lichaam, hello energie! Cortisol = stresshormoon.


Wanneer deze cortisol niet goed wordt gebonden en afgevoerd, blijft je lichaam in standje stress staan. Dit gebeurt voornamelijk wanneer je lichaam al ‘aan’ staat in bijvoorbeeld een drukke periode en daardoor je cortisol receptoren oververmoeid zijn.


Geen zorgen dus wanneer je helemaal lekker ontspannen bent en je drinkt een kopje koffie. Koffie is namelijk ook harstikke goed voor je! Vind je het al verwarrend?

Waarom koffie gezond is:

1. Cafeïne maakt je alert en verbetert je geheugen

2. Een kopje koffie bevat een aantal B vitamines

3. Koffie is een antioxidant, wat je lichaam beschermt tegen cel beschadigingen

4. Cafeïne kan er voor zorgen dat je een lagere kans hebt om diabetes type 2 te ontwikkelen


En ga zo maar even door. Genoeg redenen voor een lekker bakkie koffie. Koop dan wel biologische, licht gebrande bonen (zoals Arabica) en drink het niet met een zoetje of schepje suiker 😉.


Je lever is een belangrijk orgaan in het verwerken van de cafeïne. Omdat je lever vaak pas na 11.00 uur actief is, drink je kopje koffie dan ook pas na 11.00 uur en niet op nuchtere maag.


Maar dan! Wanneer kies je juist voor decaf of helemaal geen koffie?!


Wanneer je een auto-immuunziekte hebt en/of je hormonen zijn uit balans, dan werkt je cortisol systeem niet optimaal en elke keer wanneer jij dus een kopje koffie drinkt, raakt je systeem nog meer uit balans en moet je lichaam hard werken om het weer in balans te krijgen. Heb je dus ziekte van Hashimoto, zit je in de overgang, heb je coeliakie, reuma of diabetes type 1 drink dan maximaal 1 kopje biologische koffie of decaf per dag.


Als orthomoleculair therapeut help ik je graag verder met al dit soort vragen. Ik snap dat je soms het spoor bijster bent over wat nu gezond is en wat niet. Ik maak voedingsschema's op maat, neem EMB bloedtesten af en help je verder met een persoonlijk behandeltraject.Liefs, Anouk


114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page