top of page

Wat is glutenallergie (coeliakie) / glutenintolerantie / glutensensitiviteit?

Bijgewerkt op: 22 sep. 2022

Het is 2014 wanneer ik een berichtje krijg van mijn vader. Mama ligt in het ziekenhuis. Vanuit Duitsland ben ik snel naar huis gereden, zonder echt te weten wat er aan de hand was. Het probleem.. ? Niemand wist dat.


Ontdekking van coeliakie Toen ik 3 dagen eerder naar Duitsland vertrok lag ze met griep in bed. Ik probeerde voor haar te zorgen maar ze wilde geen druppel water drinken. Er is een reden dat je vaak misselijk wordt van eten en drinken wanneer je ziek bent.




Je lichaam heeft namelijk alle energie nodig om te herstellen en er blijft dan niets over om voeding te verbranden. Klinkt logisch toch?


Water is echter essentieel. Ze was aan het ijlen, keek dwars door me heen. Ik zei tegen mijn vader dat hij de dokter moest bellen wanneer ze die dag niet meer zou drinken. Kort na mijn vertrek belde hij niet de dokter, maar de ambulance.


Na een aantal weken in het ziekenhuis ontdekten de artsen dat mijn moeder geen werkende milt meer had. Ze was die weken zo in de war door de medicatie dat ze zich het grootste deel niet meer kan herinneren. We hebben gehuild, gelachen, maar vooral afgevraagd wat het nu kon zijn.

En dit alles…. door coeliakie, oftewel glutenallergie.


Even bij het begin beginnen.. Gluten

Gluten is een eiwit dat voorkomt in voornamelijk tarwe (maar ook spelt en rogge bijvoorbeeld).


Bij gluten denk je waarschijnlijk aan brood en pizza, maar het zit nog in veel meer producten verstopt waarbij je het niet verwacht, zoals supplementen, chips, wegwerpservies en havermout (kruisbesmetting).


Wat gebeurt er bij coeliakie?

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Bij mijn moeder en 170.000* andere Nederlanders, schiet het lichaam in de zelf vernietigingsmodus bij inname van gluten. Een auto-immuun reactie ontstaat in de darmen en ontstekingen worden gecreëerd. Klachten kunnen variëren van buikpijn tot brainfog tot diarree. *(schatting voedingscentrum)


Bij mijn moeder is door jarenlange onwetendheid haar milt zodanig aangetast dat hij niet meer naar behoren werkt.


Puzzelstukjes

Alle puzzelstukjes van de afgelopen jaren vielen in elkaar, want mijn moeder had al heel lang last van vage klachten, zoals buikpijn, brainfog en het verliezen van veel gewicht.


Glutenintolerantie Glutenintolerantie is daarentegen geen auto-immuunziekte en veel milder dan een allergie. Je lichaam valt zichzelf niet aan, maar wel ontstaat er een reactie in je lichaam. Bij de een wat erger dan de ander, zoals diarree, opgeblazen buik, obstipatie. Wanneer je niet weet dat je glutenintolerant of glutensensitief bent, dan is het zoeken naar een naald in een hooiberg.


Via het laboratorium kan ik jouw bloed testen op onder andere tarwe, maar ook spelt, rogge, haver en nog veel meer. Zo kun je het uitsluiten óf bevestigen en je voedingspatroon aanpassen.


Voedingspatroon

Met een aangepast voedingspatroon is er goed mee te leven. Mijn moeder en daardoor ik ook, zijn de laatste jaren erg creatief geworden in het glutenvrij koken en bakken. En ze komt niets tekort hoor 😉 Op een lekker vers croissantje na misschien (sorry!)


De laatste jaren groeit het aantal mensen met glutensensitiviteit / glutenintolerantie. Dit komt mede door de bewerkte granen. Jammer, want


onze darmen zijn daar niet zo goed tegen bestand.


Herken jij bij jezelf zulke klachten, zoals buikpijn na het eten, opgeblazen buik, hoofdpijn, gas, steen in je buik, obstipatie of juist diarree? Stuur me dan even een berichtje! Dan doen we de test en weet je het binnen 2 weken.


Liefs, Anouk 💚

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page