top of page

Super makkelijk en lekker speltbrood recept

Kijk dan, wat een plaatje. Ik ben zelf erg onder de indruk haha, helemaal omdat dit mijn eerste echte gebakken speltbrood is. Bij mij ging het altijd mis bij het rijzen. Iets met te ongeduldig? Ik weet het niet, maar deze is gelukt en zoals je van me gewend bent, lekker makkelijk. Lees snel verder en ontdek hoe je dit makkelijke speltbrood maakt.

Waarom jij dit brood wil bakken:

- Je hebt zin in een makkelijk recept

- Bent geen bakheld (me!)

- Zoekt een gezond alternatief voor tarwe brood


Ik ben trouwens nog steeds geen bakheld hoor, de basis van dit recept is dus niet zelf bedacht, maar komt van mammatjevanalles. Desondanks, had ik een paar dingen niet en op de gok is het erg lekker geworden ;).








Nodig:

500 gram speltbloem (ik had niet genoeg dus gebruikte ik boekweitmeel en havermeel extra)

310 ml lauwwarm water

5 gram zout (ik gebruikte iets minder)

5 gram kokosbloesemsuiker

5 gram gist

30 gram roomboter

toppings zoals havermout, pitten, zaden


Bereiding:

Voeg alles bij elkaar op de toppings na. Let op, zout onderop en gist bovenop (of andersom, als ze elkaar maar niet aanraken). Lekker kneden (meditatie!) tot een mooi soepel deeg.


Dan, 30 min geduld. Zet het afgedekt (vochtige theedoek) weg op een warme plek. Bij mij was dat onder de trap waar mijn vloerverwarming lekker aan staat. Doe een dansje, loop een rondje buiten en dan... spiek onder de theedoek (echt pas na 30 min!) of je deeg gerezen is.


Leg het op je keukenblad met wat bloem er onder, sla het lucht er uit en vouw en rol het brood zoals in mijn filmpje. Heb je nog wat meer info nodig, kijk dan dit filmpje.


Genoeg gerold? Leg de rol in een ingevette bakblik en voeg wat toppings toe. Ik gebruikte zonnebloempitten en havermout. Laat nog 'even' 50 minuten rijzen onder een vochtige theedoek op een warme plek en warm de oven voor op 230 graden hetelucht.


Ik snap dat je nu al je geduld bijna bent verloren, maar houd vol! Zet het bakblik in de oven en wacht nog 30 minuten.


En dan... laten afkoelen, want anders snijd je


het brood kapot. Lauwwarm is het allerlekkerst, met hummus of een plakje (vegan) kaas.


Geniet er van! En laat even weten hoe het smaakte.


Liefs, Anouk

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page